
Author
Ibnu Irawan(1

(1) Universitas Trunojoyo Madura, Indonesia
(2) Universitas Trunojoyo Madura, Indonesia

Article Analytic |
Available online: 2025-06-03 | Published : 2025-06-03
Copyright (c) 2025 ibnu irawan
Article can trace at:
Article Metrics
Abstract Views: 195 times
PDF Downloaded: 126 times
Abstract
Keywords
References
Aisyah S, S., Hasyimuddin, H., & Samsinar, S. (2019). Uji Alkohol Pada Fermentasi Tuak. Teknosains: Media Informasi Sains Dan Teknologi, 12(2), 148–156. https://doi.org/10.24252/teknosains.v12i2.7594
Akhiriani, S., Soetriono, & Nurhayati, N. (2014). Kelayakan Finansial Agroindustri Pektin dan Pakan Ternak Terfermentasi Berbahan Baku Kulit Pisang. Agroteknologi, 08(02), 122– 130.
Almu, M. A., Syahrul, S., & Padang, Y. A. (2014). Analisa Nilai Kalor dan Laju Pembakaran pada Briket Campuran Biji Nyamplung (Calophyllm Inophyllum) dan Abu Sekam Padi. Dinamika Teknik Mesin, 4(2), 117–122. https://doi.org/10.29303/d.v4i2.61
Arlianti, L. (2018). Bioetanol Sebagai Sumber Green Energy Alternatif yang Potensial Di Indonesia. Unistek, 5(1), 16–22. https://doi.org/10.33592/unistek.v5i1.280
Azizah, N., Al-bAARI, A., & Mulyani, S. (2012). Pengaruh Lama Fermentasi Terhadap Kadar Alkohol, pH, dan Produksi Gas pada Proses Fermentasi Bioetanol dari Whey dengan Substitusi Kulit Nanas. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 1(2), 72–77.
Firmansyah, M. A. (2017). Analisis Hambatan Belajar Mahasiswa Pada Mata Kuliah Statistika. Jurnal Penelitian dan Pembelajaran Matematika, 10(2). https://doi.org/10.30870/jppm.v10i2.2036
Khotimah, H., Anggraeni, E. W., & Setianingsih, A. (2018). Karakterisasi Hasil Pengolahan Air Menggunakan Alat Destilasi. Jurnal Chemurgy, 1(2), 34. https://doi.org/10.30872/cmg.v1i2.1143
Kurniati, Y., Khasanah, I. E., & Firdaus, K. (2021). Kajian Pembuatan Bioetanol dari Limbah Kulit Nanas (Ananas comosus. L). Jurnal Teknik Kimia USU, 10(2), 95–101. https://doi.org/10.32734/jtk.v10i2.6603
Mulyati, T. A., Pujiono, F. E., & Farida, U. (2023). Pemberdayaan Kelompok Tani Nanas Queens Kediri Melalui Pembuatan Bioetanol “Pina Queens” dari Limbah Kulit Nanas. Indonesia Berdaya, 4(4), 1541–1548. https://doi.org/10.47679/ib.2023600
Musa, G., Sp, A., & Fermentasi, H. (2022). Jurnal Pipin Haryono Kandungan Energi Kulit Pisang Goroho. 1(2), 59–65.
Nasrun, N., Jalaluddin, J., & Mahfuddhah, M. (2017). Pengaruh Jumlah Ragi dan Waktu Fermentasi terhadap Kadar Bioetanol yang Dihasilkan dari Fermentasi Kulit Pepaya. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 4(2), 1. https://doi.org/10.29103/jtku.v4i2.68
Novelia, D., Putra, A. Y., Sari, Y., Kimia, P., & Riau, U. I. (2022). Review Pemanfaatan Berbagai Macam Limbah Menjadi Bioetanol Sebagai Review Utilization of Various Kinds of Wate Into Bioethanol As an. 20(November), 39–46. https://doi.org/10.30872/jkm.v20i1.1130
Nursita, N. A., Dewi, E. R. S., & Rahayu, P. (2022). Analisis Variasi pH dan Waktu Fermentasi Bioetanol dari Limbah Durian (Durio zhibetinus). Snse Viii, 1(1), 98–102.
Pinto, C. J., & Katerina, F. J. (2016). Pembuatan Bioetanol Dari Kulit Nanas. Jurnal Inovasi Proses, 1(2), 63–67.
Rahmawati, A. S., & Erina, R. (2020). Rancangan Acak Lengkap (Ral) Dengan Uji Anova Dua Jalur. OPTIKA: Jurnal Pendidikan Fisika, 4(1), 54–62. https://doi.org/10.37478/optika.v4i1.333
Safitrie H, G. S., Safitri, E. M., & Putra, M. D. (2015). Pemanfaatan Kulit Cempedak Sebagai Bahan Baku Pembuatan Bioetanol Dengan Proses Fermentasi Menggunakan Saccharomyces Cereviseae. Konversi, 4(2), 23. https://doi.org/10.20527/k.v4i2.267
Setiawan, K. (2019). Buku Ajar Metodologi Penelitian. Jurusan Argonomi Dan Hortikultura Fakultas Pertanian Universitas Lampung, 186. www.penapersada.com
Sih Setyono, J., Hari Mardiansjah, F., & Febrina Kusumo Astuti, M. (2019). Potensi Pengembangan Energi Baru Dan Energi Terbarukan di Kota Semarang. Jurnal Riptek, 13(2), 177–186. http://riptek.semarangkota.go.id
Sukaryo, S., & Purwaningrum, S. D. (2016). Pembuatan Bioetanol dari Eceng Gondok ( Eichhornia crassipes ) dengan Proses Fermentasi. Neo Teknika, 2(1). https://doi.org/10.37760/neoteknika.v2i1.891
Susanti, A. D. (2013). Pembuatan Bioetanol Dari Kulit Nanas Melalui Hidrolisis Dengan Asam. Ekuilibium, 12(1), 81–86. https://doi.org/10.20961/ekuilibrium.v12i1.2170
Susmiati, Y. (2018). The Prospect of Bioethanol Production from Agricultural Waste and Organic Waste. Industria: Jurnal Teknologi dan Manajemen Agroindustri, 7(2), 67–80. https://doi.org/10.21776/ub.industria.2018.007.02.1
Zahriani, I. N., & Sutjahjo, D. H. (2013). Sebagai Bahan Bakar Alternatif Intan Nurul Zahriani Dwi Heru Sutjahjo. 171–182.
Refbacks
- There are currently no refbacks.